Arbeidstijdverkorting (ATV) is een regeling waarmee werknemers minder uren per week hoeven te werken, zonder dat dit ten koste gaat van hun salaris. Het doel van ATV is om de werkdruk te verlagen en de balans tussen werk en privé te verbeteren. Arbeidsduurverkorting (ADV) is een vergelijkbare regeling.

Hoe werkt ATV en ADV?

Bij ATV krijgen werknemers extra vrije tijd, vaak in de vorm van hele of halve dagen. Deze extra vrije dagen zijn meestal vastgelegd in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) van een bedrijf of sector. Werknemers werken per week een aantal uren minder, maar krijgen hiervoor geen salarisvermindering. Het aantal ATV-dagen kan variëren per bedrijf of sector, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt.

Voorbeeld in de praktijk

Stel, je werkt officieel 40 uur per week, maar door ATV werk je effectief 38 uur. De overige 2 uur krijg je dan als extra vrije tijd, verspreid over het jaar in de vorm van ATV-dagen. Dat levert je dan 13 extra vrije dagen per jaar op. Deze constructie wordt vaak gebruikt in sectoren waar veel in ploegenroosters wordt gewerkt.

Waarom wordt het ingevoerd?

  1. Vermindering van werkdruk: Door de werkweek in te korten, kan de werkdruk voor werknemers worden verlaagd, wat hun welzijn ten goede komt.
  2. Verbetering werk-privébalans: ATV kan werknemers helpen om een betere balans te vinden tussen hun werk en hun privéleven, waardoor ze meer tijd hebben voor familie, hobby’s, of ontspanning.
  3. Economische redenen: In tijden van economische crisis kan ATV of ADV worden gebruikt om ontslagen te voorkomen, maar daardoor blijft het personeel wel aan het bedrijf verbonden.

Wat is het verschil tussen ATV en ADV

Het is belangrijk om arbeidstijdverkorting (ATV) niet te verwarren met arbeidsduurverkorting (ADV). Hoewel beide termen betrekking hebben op minder werken, zit er een verschil in de toepassing:

  • ATV: Hier werk je minder uren per week of krijg je extra vrije dagen, maar je salaris blijft gelijk.
  • ADV: Dit houdt vaak in dat je in een kortere werkweek werkt, bijvoorbeeld vier dagen van 9 uur in plaats van vijf dagen van 8 uur.

ADV is meer gericht op flexibiliteit in werktijden, terwijl ATV zich focust op het verlagen van de werkdruk door extra vrije tijd toe te voegen. In de praktijk worden beide termen vaak door elkaar heen gebruikt.

ATV-dagen en vakantiedagen

vakantie

ATV-dagen zijn niet hetzelfde als vakantiedagen. Vakantiedagen bouw je op per gewerkte periode en kun je opnemen wanneer je zelf wilt, binnen de regels van je werkgever. ATV-dagen kunnen vooraf bepaald worden in een jaarrooster en zijn niet altijd flexibel op te nemen.

Is ATV verplicht?

Of een bedrijf ATV biedt, hangt af van de afspraken in de cao of het arbeidscontract. In sommige sectoren is ATV een standaard onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, terwijl het in andere gevallen helemaal niet wordt aangeboden. Het is dus verstandig om je arbeidscontract of de cao van jouw sector goed door te nemen.

 

Syntro adviseert organisaties over personeelsplanning, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over het werken in onregelmatigheid neem dan met ons contact op.