Parttime werk in ploegendienst
Productie-organisaties werken vaak met vaste ploegenroosters. Ploegendiensten kenmerken zich door een vlakke bezetting en fulltime inzet van de medewerkers. Als de ploegen op orde zijn geeft dat rust in de planning. Bij krapte in ploegen door ziekteverzuim of verlof wordt incidenteel overgewerkt in een andere ploeg. Als medewerkers minder uren willen gaan werken (“papa-dag”, 80-90-100 regeling) dan ontstaan complicaties, want op de dagen dat de medewerkers er niet zijn is de ploeg niet compleet.
Daarnaast rijst de vraag hoeveel ploegentoeslag iemand moet krijgen die parttime in ploegendienst werkt. Traditionele ploegendienst-organisaties zijn niet gewend aan dit soort flexibiliteit.
Deeltijd oplossingen in ploegendienst
Er bestaan eenvoudige scenario’s voor deeltijd in ploegen. Twee 50% parttimers kunnen in een duobaan samen een roosterregel dekken, drie 67% parttimers hebben een triobaan en dekken 2 fulltime regels. Vijf 80-90-100 werkers kunnen 4 roosterregels dekken. Daarbij kunnen de parttimers in gelijke roosters werken.
De praktijk is vaak lastiger. Het vaste ploegverband staat onder druk: de ploegen “ontvangen” wisselende parttimers. De parttimers hebben niet allemaal een gelijke arbeidsduur, hebben een voorkeur voor een vaste vrije dag, of hebben bepaalde voorkeursdiensten en wensen ten aanzien van hun rooster. Dan staat ook het concept “vaste toeslag” onder druk. In ploegendienstorganisaties leeft door zulke complicaties vaak het idee dat parttime werken onmogelijk is.
Maatwerk binnen ploegenroosters
Er zijn sectoren met min of meer stabiele bezettingseisen waar parttime een normale praktijk is, bijvoorbeeld de zorgsector en de politie. Hier lukt het over het algemeen goed om binnen afgesproken randvoorwaarden maatwerkroosters te maken, steeds vaker ook met een repeterende structuur. Dit kan ook in ploegen-organisaties. Standaardploegendiensten en maatwerkroosters kunnen worden gecombineerd om de juiste bezetting te realiseren. Wij noemen dat “gelaagd plannen”. Per situatie wordt een optimale oplossing gezocht. Denk bijvoorbeeld aan een afstemming tussen reservecapaciteit en de parttimers of het groeperen van meerdere parttimers in een losstaand rooster.
Traditioneel denken belemmert roosterinnovatie in ploegendienstorganisaties. In de toekomst zal onder ploegenwerkers en potentiële ploegenwerkers de behoefte aan maatwerk toenemen. Diversiteit en individualisering vragen om anders denken over ploegendienst. Standaardroosters, vaste arbeidsduur, vaste ploegen en een vaste toeslag blijven ongetwijfeld bestaan, maar om in de toekomst medewerkers te kunnen blijven aantrekken voor de productie zal een meer flexibele ploegendienst mogelijk noodzakelijk zijn.
Contact
In de praktijk komen we deze vraagstukken regelmatig tegen. Zit jouw organisatie in dezelfde situatie en is onduidelijk wat de beste oplossing is? Neem dan contact op met Syntro. Wij delen graag onze ervaring en denken graag met je mee om de route naar vernieuwing te zoeken.