Pauze

Bij pauze ontstaat er soms onduidelijkheid en zelfs verwarring of het nu arbeidstijd of rusttijd is. Dit komt doordat pauzes soms worden doorbetaald, terwijl andere keren niet. Bovendien bestaat er ook nog de optie van een geconsigneerde pauze (oproep). In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van pauzes uiteenzetten.

Volgens de Arbeidstijdenwet (ATW) moet er een pauze van minimaal 30 minuten (eventueel op te splitsen in tweemaal 15 minuten) worden genomen als een dienst (arbeidstijd) langer duurt dan 5 ½ uur. Bij diensten langer dan 10 uur is zelfs 45 minuten verplicht.

Het belangrijkste om te onthouden is dat pauze altijd rusttijd is, ongeacht of deze wordt doorbetaald of niet, volgens de Arbeidstijdenwet. De Arbeidstijdenwet kijkt namelijk niet of er betaald wordt of niet. Het gaat uiteindelijk of er sprake is van een gezagsverhouding. Stel dat een dienst 8,5 uur duurt, waarvan 30 minuten pauze, dan wordt de arbeidstijd berekend als 8 uur, omdat de rusttijd van de diensttijd wordt afgetrokken.

Maar wat is dan een geconsigneerde pauze? Ook dit wordt beschouwd als rusttijd. Echter, als iemand wordt opgeroepen tijdens deze pauze, wordt dat deel ook beschouwd als arbeidstijd. Met andere woorden, bij een geconsigneerde pauze van 30 minuten, waarbij iemand gedurende die hele periode wordt opgeroepen, geldt dit als zowel arbeidstijd als rusttijd. Dit betekent dat de pauze altijd als rusttijd wordt beschouwd, ongeacht de omstandigheden.

Het is essentieel voor werkgevers en werknemers om de regels rond pauzes goed te begrijpen om misverstanden te voorkomen. Door duidelijkheid te scheppen over de verdeling tussen arbeidstijd en rusttijd kunnen beide partijen hun rechten en plichten beter naleven en een gezonde werkplek bevorderen.

Nog vragen? neem contact op met Syntro.

Handhaving en toezicht:

De Nederlandse Arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor de handhaving van de ATW. De inspectie houdt toezicht op naleving van de wet en kan sancties opleggen bij overtredingen.

pauze