Wat betekent consignatie of consignatiedienst?

Consignatie of consignatiedienst is een begrip uit de Arbeidstijdenwet. Het betekent dat iemand buiten zijn of haar reguliere werktijd of tijdens de pauze oproepbaar is om werkzaamheden te verrichten. Er zijn een aantal spelregels verbonden bij de toepassing van consignatie, ook wel bereikbaarheidsdienst of beschikbaarheidsdienst genoemd. Deze spelregels zijn een logisch gevolg dat de werkzaamheden in consignatie worden gedaan naast de normale werktijd. Consignatie kan ook in een vrij weekend worden opgelegd. Wanneer een werknemer normmal gesproken in het weekend vrij is kan door een consignatiedienst aan de werknemer de verplichting worden opgelegd om de werkzaamheden aan te vangen als hierom wordt gevraagd. Bijvoorbeeld een servicemonteur die naar de fabriek moet in verband met een storing van een machine. Een belangrijke regel is dat er binnen de 24 uur niet meer dan 13 uur arbeid mag worden verricht. Dit geldt inclusief de reguliere arbeidstijd die in een normale dienst wordt verricht. Wil je alle regels omtrent consignatie lezen dan kun je hier klikken.

De Arbeidstijdenwet is de wet waarin kaders staan aangegeven hoeveel maximaal de arbeidsduur mag zijn en wat de minimale rusttijd is. Het doel van de wet is de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te borgen. En te zorgen voor de combineerbaarheid van arbeid en zorgtaken. Lees hier de regels van de Arbeidstijdenwet.

consignatie consignatiedienst

De regels die worden vastgelegd in de Arbeidstijdenwet omvatten niet alleen consignatie maar ook:

  1. Maximale arbeidsduur: De wet beperkt de maximale arbeidstijd die een werknemer mag verrichten binnen een bepaalde periode, zoals per dag, week, of gemiddeld over een aantal weken. Dit is bedoeld om overwerk en uitputting te voorkomen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde productiviteit.
  2. Minimale rusttijden: Na een periode van arbeid heeft een werknemer recht op een minimale rusttijd voordat hij of zij opnieuw aan het werk gaat. Deze rusttijden zijn essentieel voor het herstel van vermoeidheid en het behouden van de gezondheid en veiligheid op de werkplek.
  3. Pauzes: Naast de minimale rusttijden omvatten de regels van de Arbeidstijdenwet ook bepalingen over pauzes tijdens de werkdag. Dit kan variëren afhankelijk van de duur van de werkdag en het soort werk dat wordt verricht.
  4. Nachtdiensten en zware arbeid: Speciale regels en beschermingen zijn van kracht voor werknemers die nachtdiensten draaien of zwaar lichamelijk of mentaal belastend werk verrichten. Dit omvat onder andere beperkingen op het aantal nachtdiensten en extra rusttijden of compensatie voor zwaar werk.
  5. Flexibiliteit en uitzonderingen: De wet voorziet ook in bepaalde flexibiliteit en uitzonderingen voor specifieke sectoren of beroepen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan en de veiligheid en gezondheid van werknemers niet in gevaar komen.

Door de regels van de Arbeidstijdenwet nauwkeurig te volgen en te integreren in het roosterbeleid van een organisatie, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat werknemers onder optimale omstandigheden werken, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde productiviteit, tevredenheid en gezondheid op de werkvloer. Consignatie kan leiden tot een zware belasting dus enige terughoudenheid is geboden. Bij frequentie oproep tijdens een consignatiedienst is een reguliere vaste dienst een betere optie.