Jaarurensystematiek (JUS)
Jaarurensystematiek, ook wel bekend als jus, is een methode om contracturen te verrekenen over een bepaalde periode, meestal een kalenderjaar. Wanneer iemand bijvoorbeeld een contract heeft voor 36 uur, wordt verwacht dat die persoon gedurende dat kalenderjaar 1872 uur werkt, inclusief verlof en ziekteverlof. Tijdens drukke periodes wordt er meer gewerkt, terwijl er in rustigere periodes minder wordt gewerkt. Echter, een drukke periode kan ontstaan doordat er te veel verlof wordt toegekend tijdens vakantieperiodes. In dergelijke gevallen kan het nut van een jaarurensystematiek in twijfel worden getrokken, omdat het niet de kern van het probleem aanpakt. Vaak zien we dat overwerk of het laten werken van parttimers extra uren kan bieden om tot een werkbare oplossing te komen.
Naast het jaarlijkse systeem wordt tegenwoordig ook de kwartaalurensystematiek toegepast, waarbij de termijn wordt beperkt tot drie maanden. Vragen zoals wat te doen met te weinig gewerkte uren of wat te doen als er te veel uren worden gewerkt, zijn essentieel om draagvlak voor het systeem te creëren. Worden extra uren na het kwartaal uitbetaald en worden minuren per kwartaal kwijt gescholden? In de praktijk zien we allerlei variaties.
Een nadelig effect van een dergelijke systematiek voor werknemers is de beperking van de betaling van overuren. Werkgevers kunnen immers te veel gewerkte uren compenseren tijdens rustigere periodes, wat de motivatie om overuren te maken kan verminderen.
Het implementeren van een jaarurensystematiek zonder een grondige analyse van de werklast heeft weinig zin. Door grip te hebben op het toekomstige werk kan aan werknemers zekerheid worden geboden over de inzet. Jaaruren als oplossing om schommelingen op te vangen is een te kortzichtige oplossing om flexibiliteit te realiseren. Wil je echt werk maken om personeel op een verantwoorde wijze in te zetten, neem dan eens contact met Syntro op. Wij hebben ruime ervaring en beschikken over tools om bijvoorbeeld toekomstig werkaanbod te voorspellen.
Vragen over planning
- Wat is het verschil tussen werkdruk en werkstress?
- What are the main guidelines when hiring employees from a foreign company?
- Wat zijn richtlijnen voor een buitenlands bedrijf die tijdelijk werkzaamheden uitvoert in Nederland?
- Hoe ga je om met roosterwensen?
- Optimaliseren werkprocessen en het plannen van personeel
- Wat is een FTE | Fulltime Equivalent?
- Hoe werkt software personeelsplanning?
- Wat is vakantieplanning?
- Hoe realiseer je een werk en privébalans?