De bruto formatie weerspiegelt het aantal fulltime medewerkers rekening houdend met variabelen zoals verlof, ziekteverzuim en trainingsdagen. De bruto-netto factor biedt een gestructureerde methode om dit te berekenen, wat essentieel is voor het bepalen van het aantal medewerkers.
Het inschatten van de benodigde hoeveelheid werk kan uitdagend zijn en varieert sterk tussen organisaties en branches. Toch vormt het bepalen van de werkaanbod (hoeveelheid werk) een fundamentele stap in alle roosterprocessen. Maar hoe kunnen we nauwkeurig voorspellen hoeveel personeel er in de toekomst nodig zal zijn?
Deze vraag wordt steeds vaker beantwoord door het slim combineren van gegevens met geavanceerde algoritmen. Stel je de vraag: “Hoeveel medewerkers hebben we morgen en overmorgen nodig om de bestellingen efficiënt af te handelen in ons magazijn?” Dankzij gegevensanalyse, historische trends en voorspellende modellen kunnen bedrijven en organisaties deze vraag steeds nauwkeuriger beantwoorden. Dit proces van datagedreven personeelsplanning helpt bij het optimaliseren van de formatie, waardoor bedrijven flexibeler kunnen opereren en tegelijkertijd de operationele efficiëntie kunnen maximaliseren.
De complexiteit wordt vergroot als er sprake is van onderlinge afhankelijkheden. Dit kunnen we verduidelijken aan de hand van het volgende voorbeeld:
We kunnen goed voorspellen welke operaties gaan plaatsvinden binnen een ziekenhuis. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het aantal operatiekamers en beschikbaarheid van het personeel. Echter, als de uitstroom in een ziekenhuis stagneert, omdat ouderen na een operatie niet naar huis kunnen en er geen plek is in een verzorgingshuis, dan vormt dit mogelijk een bottleneck voor het aantal operaties.
In dit geval zijn er twee factoren die van invloed zijn op het werkaanbod:
- De vraag naar operaties: Deze vraag kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de demografische samenstelling van de bevolking, de prevalentie van ziekten en de beschikbaarheid van zorgverzekeringen.
- De capaciteit van het ziekenhuis: Deze capaciteit wordt beïnvloed door het aantal operatiekamers, de beschikbaarheid van personeel en de efficiëntie van de operatiekamers.
De stagnatie in de uitstroom van het ziekenhuis creëert een extra afhankelijkheid tussen deze twee factoren. De vraag naar operaties kan hierdoor toenemen, terwijl de capaciteit van het ziekenhuis afneemt. Dit kan leiden tot een bottleneck, waardoor er minder operaties kunnen worden uitgevoerd dan gepland.
Dit voorbeeld illustreert hoe onderlinge afhankelijkheden de complexiteit van het bepalen van het werkaanbod kunnen vergroten. In dit soort situaties is het belangrijk om alle factoren die van invloed zijn op het werkaanbod in kaart te brengen en te analyseren. Dit kan worden gedaan door middel van simulatiemodellen of andere kwantitatieve methoden.
Door voortdurend de bruto formatie te evalueren en te reageren op veranderende werkaanbod, kunnen organisaties een evenwicht vinden tussen personeelskosten en productiviteit. Dit benadrukt de waarde van gegevensgestuurde besluitvorming in moderne personeelsbeheerpraktijken.