Verschil tussen consignatie en een aanwezigheidsdienst
Het verschil tussen consignatie en een aanwezigheidsdienst ligt in het plaatsgebonden zijn. In een aanwezigheidsdienst verplicht de werkgever de werknemer om op locatie te verblijven en werkzaamheden aan te vangen zodra dat nodig is. Indien iemand regelmatig aanwezigheidsdiensten draait. Dan gelden de volgende regels:
- Een aanwezigheidsdienst mag maximaal 24 uur duren;
- Binnen een periode van 26 weken maximaal 52 keer een aanwezigheidsdienst;
- Binnen een periode van 26 weken maximaal 48 uur arbeidstijd gemiddeld per week;
- Direct voor en na een aanwezigheidsdienst een rusttijd van minimaal 11 uur.
Tevens gelden een aantal regels omtrent de rust: Bij een aanwezigheidsdienst geldt in elke periode van 7 X 24 uur een rusttijd van minstens 90 uur. Dit mag als volgt worden gerealiseerd:
- 1 keer een rusttijd van 24 uur;
- 6 keer een rusttijd van minstens 11 uur. De rusttijd mag 1 keer worden ingekort tot 10 uur en 1 keer tot 8 uur;
- Als een rusttijd is ingekort moet de daaropvolgende rust tenminste 11 uren duren, met de ingekorte uren van de vorige rusttijd erbij opgeteld.
Het grote verschil met consignatie is dat bij een aanwezigheidsdienst alle uren tellen als arbeidstijd en bij consignatie geldt dat de arbeidstijd ingaat op het moment van een oproep. Bij een consignatiedienst gelden niet de regels zoals die van toepassing zijn voor een aanwezigheidsdienst. Bij een consignatie dienst (bereikbare dienst of oproepdienst) geldt dat in een periode van 24 uur niet meer dan 13 uur arbeidmag worden verricht. Wanneer iemand werkzaamheden verricht in consignatie dan ontbreekt dit niet de dagelijkse of wekelijkse rust. Dit betekent dat iemand toch zijn rust heeft gehad terwijl er in oproep arbeid is verricht in de nacht. Dit kan leiden tot een grote belasting voor een werknemer. Daarom zijn in cao’s soms aanvullende afspraken gemaakt hoe met consignatie om gegaan moet worden. In cao’s worden dan extra afspraken gemaakt inzake aanvullende rust indien een medewerker in de nacht een oproep heeft gekregen.