Het werken in ploegendienst kan als erg prettig en als zeer zwaar worden ervaren. Het prettige is dat je vrij bent op momenten dat anderen werken en de bijbehorende toeslag is ook de moeite waard! Maar het werken in onregelmatigheid waaronder voornamelijk de nachtdiensten, eist op lange termijn zijn tol. Voor sommigen zijn de nachtdiensten het einde, voor anderen is er geen beginnen aan. Vanuit de wetenschap is bekend dat nachtdiensten je gezondheid bedreigen en ten koste gaan van je vitaliteit. Hoe kun je duurzaamheid waarborgen zonder in te leveren op de capaciteit?
Dit leidde tot onderzoek in een transformatorenfabriek waar in drieploegendienst wordt gewerkt. Het personeel had vanuit het perspectief van duurzame inzetbaarheid de wens om de nachtdienstbelasting te verminderen. Een voor de hand liggende oplossing was natuurlijk het afschaffen van de nachtdiensten, maar capaciteitsvraag en productiefaciliteiten laten dat niet toe. In tegendeel, er is sprake van een toenemende productie.
De hinderwetvergunning staat het bedrijf niet toe om het weekend te benutten. Hierdoor moest een oplossing worden gezocht binnen het strakke kader van de achterwaarts roterende drieploegendienst.
Deze werd gevonden na een analyse van capaciteitsvraag en bezetting in de verschillende diensten. Hieruit bleek dat de bezetting in de nachtdiensten aanzienlijk lager kan dan overdag. Dit leidde tot een roosterschema waarin de ochtend- en middagdienst zijn verlengd naar 8,5 en 9-urige diensten en de nachtdienst is verkort naar 6,5 uur. Daarnaast is de frequentie van de nachtdienst gehalveerd. In plaats van 17 weken draaien werknemers nog slechts 8 weken nachtdienst per jaar. De capaciteitswinst ontstaat door de toename en de verlenging van van de ochtend- en middagdiensten.
Hoe ziet dit eruit voor de medewerkers?
De ploegen zijn gesplitst in subploegen, die in een deel van de oorspronkelijke nachtdienstweken worden toegevoegd aan de ochtend- en middagdienst. Er zijn dus altijd meer mensen overdag en ’s avonds aan het werk dan in de nacht. De verdeling maakt het ook mogelijk meer naar voorkeur van de medewerker te roosteren: wie een voorkeur heeft voor ochtenddiensten kan meer ochtenden werken, en een ander kan meer middagdiensten draaien.
De vraagstukken rondom duurzaamheid, minder nachtdiensten en meer productie-uren zijn in dit maatwerkrooster verwerkt. Het project toont dat ook in situaties waar met standaardploegenroosters wordt gewerkt, het de moeite waard is om na te denken over mogelijkheden voor maatwerk.
Mocht jouw organisatie vragen hebben over het het rooster, duurzaamheid of capaciteit en komen jullie er zelf niet uit? Neem dan gerust contact op met Syntro.
Vragen over capaciteitsmanagement?
Heeft u vragen over de wachtrijtheorie, of bent u benieuwd of wij u kunnen helpen bij de capaciteitsmanagement van uw bedrijf? Neem dan contact met ons op!