Waarom is data-analyse belangrijk bij personeelsplanning?

Data-analyse bij personeelsplanning is essentieel omdat het de basis vormt voor een optimale inzet van personeel. Een rooster is uiteindelijk het resultaat van een gedetailleerde analyse van het werkaanbod en de keuze van diensten die het beste passen bij de fluctuaties in dat werkaanbod. Daarbij spelen de voorkeuren en wensen van medewerkers ook een cruciale rol in het uiteindelijke rooster.

data-analyse en rooster

Een complexe puzzel

Data-analyse biedt een objectieve voorspelling van het toekomstige werkaanbod. Hoewel veel organisaties hun gegevens eenvoudigweg extrapoleren, leidt dit vaak niet tot een nauwkeurige weergave van toekomstige werkvolumes. Syntro heeft echter een lerend rekenmodel ontwikkeld dat niet alleen naar trends uit het verleden kijkt, maar ook rekening houdt met patronen over weken en dagelijkse variaties. Bovendien houdt het model rekening met bijzondere dagen, zoals feestdagen, die afwijkingen in het werkaanbod kunnen veroorzaken.

Rubiks kubus die symbool staat voor het puzzelen van een goede personeelsplanning

Voorspelling en de meest optimale dienstenset

Het algoritme van Syntro, ontwikkeld met behulp van Prophet, bepaalt welke diensten het beste aansluiten op de verwachte werkvolumes en geeft daarbij ook aan hoeveel medewerkers per dienst nodig zijn. Deze aanpak kan niet alleen aanzienlijke voordelen bieden bij complexe logistieke vraagstukken, maar kan ook in de gezondheidszorg een positieve bijdrage leveren aan de personeelsplanning.