Wat is een gezond rooster?

Waar moet rekening mee worden gehouden om een gezond rooster te maken:

  1. Roosterpatroon: Streef naar een voorspelbaar patroon. Dit geeft medewerkers meer rust en stabiliteit.
  2. Rotatierichting: Kies voor een voorwaartse rotatierichting. Dit betekent dat medewerkers bijvoorbeeld van vroeg naar laat roteren.
  3. Aantal diensten: Beperk het aantal diensten per week. Dit vermindert de vermoeidheid van medewerkers.
  4. Dienstlengte: Houd de dienstlengte zo kort mogelijk. Maximaal 9 uur is een goede richtlijn.
  5. Begin- en eindtijden: Kies begin- en eindtijden die passen bij het bioritme van medewerkers. Idealiter zijn er drie diensten: 07:00-15:00, 15:00-23:00 en 23:00-07:00.
  6. Pauze: Zorg voor een half uur pauze in het midden van de dienst.
  7. Onregelmatigheid: Beperk het aantal avond-, nacht- en weekenddiensten. Rooster tenminste 40% vrije tijd met een goede spreiding.
  8. Rusttijden: Houd rekening met de minimale rusttijden tussen diensten.
  9. Inspraak: Geef medewerkers inspraak in hun rooster.
  10. Evaluatie: Evalueer de roosters periodiek en voer waar nodig aanpassingen door.

Een rooster maken kan een grote uitdaging zijn. Er zijn veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden:

Deze factoren zijn echter niet altijd optimaal verenigbaar. Zo kan een personeelsrooster erg gezond en sociaal zijn, maar minder efficiënt zijn voor de organisatie. Ook kan een efficiënt rooster erg gezond zijn, maar kan het knellen met de vrije tijd van medewerkers. Er moet dus op een verstandige manier naar oplossingen gekeken worden om deze factoren te verenigen.

Het creëren van een gezond rooster vereist aandacht voor verschillende aspecten om de belangen van zowel de organisatie als de medewerkers te behartigen. Ten eerste is het belangrijk om te streven naar een voorspelbaar roosterpatroon, omdat dit medewerkers meer rust en stabiliteit biedt. Een voorwaartse rotatierichting, waarbij medewerkers bijvoorbeeld van vroeg naar laat roteren, kan ook gunstig zijn voor het welzijn van medewerkers. Een voorbeeld van een gezond rooster (met nachtdiensten) is het zogenaamde 2-2-2 rooster.