Santé Syntro

Syntro bestaat 10 jaar

Syntro is trots op haar 10 jarig bestaan. Ter ere hiervan heeft Syntro een aantal activiteiten georganiseerd. Zo was er een diner met alle medewerkers en oud-medewerkers van Syntro. We waren met de medewerkers naar Riga. En we organiseerden een bijeenkomst voor onze klanten. Om samen deze mijlpaal te vieren.

Wetenschap verandert de wereld

De bijeenkomst in kasteel de Schaffelaar te Barneveld was een groot succes. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist (www.diederikjekel.nl) , leidde de bijeenkomst in met een zeer inspirerend verhaal over de toekomst van ons werk en hoe we met steeds meer mogelijkheden steeds innovatiever worden. Er kan steeds meer en we willen ook steeds sneller. Het lastige is, volgens Diederik, dat de wettelijke en sociale kaders achterlopen. Hierdoor zijn de gevolgen van al deze ontwikkelingen onduidelijk en lopen we achter met meningsvorming rondom bepaalde ontwikkelingen en de gevolgen hiervan. Een voorbeeld van Diederik zijn de webshops “vanavond voor 22:00 uur besteld, morgen in huis”. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de werktijdenorganisatie die daarachter schuil gaat. Het hele productieproces verschuift door deze belofte naar het nachtvenster. Het is daarom belangrijk dat de maatschappij  zich bewust is van dat fenomeen en nadenkt over de noodzaak van een dergelijke leveringstijd. We weten dat werken tijdens dat nachtvenster ongezond is, vertelde Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie. Dit geeft aanleiding het werken in onregelmatigheid zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk het werk naar het dag venster te verschuiven. Uiteraard zijn er altijd beroepen waarbij het noodzakelijk is ook in de nacht te werken.

Gezondheid

               Professor Gerard Kerkhof (www.gerardkerkhof.com) nam ons mee in de wereld van werken tijdens de nacht en de effecten op het lichamelijk gestel. Hij vertelde over de biologische klokken die in ons lichaam het ritme bepalen en hoe deze verstoord worden door wakker te zijn tijdens de nacht. Ook vertelde hij wat de invloed van licht is op die biologische klok. En wat al die factoren voor effect hebben op de kwaliteit van slaap. Door die verstoorde ritmiek en slaap, zo vertelde Gerard, hebben mensen die in onregelmatigheid werken een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsklachten (diabetes, chronische vermoeidheid, overgewicht). Dit zijn redenen om bewust te zijn van nut en noodzaak om te werken tijdens de nacht.

Duurzame inzetbaarheid

Dr. Hardy van de Ven, onderzoeker bij TNO (www.tno.nl), gaf een overzicht van de laatste trends en inzichten rondom werken in onregelmatigheid.  Ook introduceerde Hardy de monitor duurzame inzetbaarheid om de belastbaarheid van onregelmatig werken in kaart te brengen. Ten slotte werd benadrukt dat er individuele verschillen zijn tussen mensen in relatie tot werken in onregelmatigheid. Zo bestaan er ochtend- en avondmensen. Dit kan leiden tot verschillende voorkeuren van te werken tijdstippen. Syntro en TNO zijn bezig om een tool te ontwikkelen waarin medewerkers meer inzicht krijgen in de roosterergonomie van hun rooster. 

Kortom, Syntro heeft haar 10 jarig bestaan uitgebreid en mooi gevierd! We kijken ernaar uit om samen te werken aan al uw vragen rondom werktijden.